Alzacja
zaskoczy Was o każdej porze roku. Czasem ukazuje oblicze łakomczucha,
czasem jest odświętna, kulturalna, innym razem naturalna i
mieniąca, ale zawsze przyciąga. Ten najmniejszy region Francji
mieni się niezliczonymi kolorami na palecie emocji. Przez
cały rok Alzacja zaprasza, by ją odwiedzić: feudalne zamki
i kościoły romańskie, urzekające drewniane domki i romantyczne
ruiny zawieszone na zboczach Wogezów, zabłąkane uliczki zabytkowych
dzielnic i cenne zbiory muzealne.
Ale Alzacja to przede wszystkim kraina wykwintnej sztuki
kulinarnej. Może być dumna ze swych kucharzy i z ziemi, która
staje się dla nich źródłem natchnienia. Wykwintna i pomysłowa
alzacka kuchnia stąpa po ziemi, lecz czapką sięga gwiazd.
Dlatego zwykła kiszona kapusta i inne klasyczne dania zyskują
niepowtarzalny smak.
Alzacja jest jednym z regionów Francji, gdzie sztuka kulinarna
zajmuje bardzo ważne miejsce, bo jest ona związana z pewnym
savoir-vivre'm, na który składa się również wspólne biesiadowanie.
A zatem - turystyka kulinarna? Czemu nie?
Pieszczoty dla podniebienia
Alzacja może być prawdziwym rajem dla smakoszy. Miłośnicy
fast foodów niech lepiej obiorą inny kierunek podróży. Tu
nie znajdą nic dla siebie. Tu króluje slow food, kuchnia tradycyjna
- nie tylko w doborze składników, ale i w procesie przygotowywania
potraw. A jest ona tak bogata, że nie straczyłoby tu miejsca,
by wymienić choć połowę smakowitości.
Wyobraźcie sobie jednak, że lądujecie w jakiejś starej wiejskiej
gospodzie i zamawiacie tradycyjny obiad alzacki. Na przystawkę
podadzą wam pewnie wątróbkę z gęsi: wynalezioną w Strasbourgu
przez Jean Pierre Clause, kucharza polowego zarządcy Strasbourga,
marszałka de Contedes w 1780 roku. Daniem głównym może być
baeckeoffe (z pieca) - potrawa złożona z trzech rodzajów marynowanego
mięsa oraz z ziemniaków, które dawniej kobiety przynosiły
piekarzowi rankiem, w dni, gdy urządzały pranie. Odbierały
danie najwcześniej po trzech godzinach pieczenia w specjalnej
alzackiej formie, wyrabianej w Soufflenheim.
Niech was nie zdziwi kiszona kapusta. To znane i u nas klasyczne
danie ciągle jest udoskonalane - podawane z rybami, gęsią...
A propos ryb: polecam matelote du Rhin - pyszną mieszankę
ryb słodkowodnych gotowanych na wolnym ogniu w alzackim winie,
specjalność miasta Ried.
Jak Francja, to i sery! Munster jest smaczny zarówno na zimno
jak i na gorąco; ten rodzaj sera często spożywany jest z kminkiem
oraz serwowany z gewurztraminerem lub szklaneczką kirszu.
Deser? Proszę bardzo! Może kougelhopf: słodka lub słona drożdżowa
brioszka, pieczona w specjalnej foremce wyrabianej w wiosce
garncarzy z Soufflenheim. Albo bretzel: małe słone ciastko
w formie podwójnego węzła. Ewentualnie piernik: z miodem i
przyprawami, dekorowany kolorowym obrazkiem; uformowany w
serce, gwiazdę lub postać człowieczka, wytwarzany w Gertwiller.
Dziwią was niemieckie nazwy? Pamiętajcie, że Alzacja to kraina
pogranicza. Od wieków ścierały się tu wpływy francuskie i
niemieckie.
Dziedzictwo siedmiu szczepów
U stóp zalesionych stoków Wogezów opanowanych przez mroczne
zamki, rozsiadły się alzackie wioski winiarskie z okalającymi
je murami, historycznymi gospodami oraz mnóstwem domków stłoczonych
wokół dzwonnic. Szlak Win Alzacji ciągnie się z północy na
południe poprzez pagórki winnic na długości ponad 170 km.
Na jego trasie jest mnóstwo ścieżek winiarskich, a chłodne
piwnice degustacyjne zachęcają do posmakowania siedmiu odmian
winorośli alzackich, które różnią się od siebie aromatem.
Podczas pieszych spacerów lub wycieczek rowerowych można tu
poczuć oddech historii i tradycji.
Na stokach Alzacji winorośl znalazła dla siebie odpowiednią
glebę. Ciepły i suchy klimat sprzyja dojrzewaniu alzackich
szczepów. Paleta aromatów pozwala zaliczyć winna Alzacji,
w tym słynne Crément, do jednych z najbardziej oryginalnych
win białych. A ten, kto skosztuje win Grand cru z późnych
zbiorów czy z wyselekcjonowanych winogron, na długo zapamięta
ich smak!
Od Thann po Marlenheim, prawie 400 właścicieli winnic otwiera
swe piwnice i zaprasza do degustacji różnych szczepów, co
czyni Alzację jednym z regionów największych smakoszy. Jest
ona zresztą jedynym francuskim regionem winiarskim, który
może podtrzymać tradycję szczepów. Istnieje siedem rodzajów
wina rozlewanych wyłącznie w tym regionie: Riesling, Pinot
Blanc, Tokaj Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat d'Alsace, Sylvaner
oraz Gewurztraminer.
Od początku maja aż do końca października, podczas prawie
stu festwali win i winobrań organizowanych na terenie całej
Alzacji, można zdegustować siedem odmian wina alzackiego w
niezwykle świątecznej atmosferze.
|